Doktum | ”Tilanne päällä”: erilaisten temperamenttien törmäyksiä
16396
single,single-post,postid-16396,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

”Tilanne päällä”: erilaisten temperamenttien törmäyksiä

09 Syy ”Tilanne päällä”: erilaisten temperamenttien törmäyksiä

Doktumin kouluttajat Sari ja Olavi Toivakka sekä Antti Mikkola virkistää-kouluttivat Atrian henkilöstöravintolan työntekijöitä Seinäjoella Sokos Hotel Lakeudessa 5.9. Päivän teemana oli erilaiset temperamentit työyhteisössä. Aamupäivällä jokainen teki itsestään temperamenttiprofiilin ja tutki omaa vuorvaikutustyyliään. Lounaan jälkeen rentouduttiin vuorimeditaation avulla.

Työskentelyn kruunasi teatteriohjaaja Mikkolan vetämä työpaja, jossa draaman keinoin tutkittiin työyhteisön tilanteita, joissa erilaiset temperamentit kohtaavat – usein ongelmallisella tavalla.

– Draama on vahva ja hauska väline, joka paljastaa hyvin suoraan työyhteisön ongelmatilanteita. Niihin päästään tarttumaan ja niistä voidaan keskustella. Myös katsojan rooli on tärkeä. Näkemällä oman työyhteisön tilanteta näyttämöllä, voi oppia paljon itsestään ja toisista, kertoo Mikkola.

Draaman tekeminen opettaa myös empatiakykyä. Ryhmän suunnittelemassa tilanteessa voi ottaa täysin itselleen vastakkaisen roolin ja asettua toisen nahkoihin roolinsa turvin. Esimiehestä voi tulla kesätyöntekijä ja nopeatempoisesta ammattilaisesta hidastemoinen ankeuttaja-asiakas. Draaman avulla oppii myös takuuvarmasti sitä, miten onnistua haastavissa vuorovaikutustilanteissa.

– Draamallista kokemusta pitää tietysti käsitellä ja jakaa siitä saatuja oivalluksia. Se on tärkeää, jotta voisi muuttaa jotakin itsessään: oppia kokemastaan ja näkemästään, kertoo Olavi Toivakka.

Atria3

– Päivä onnistui yli odotusten. Porukka heittäytyi niin hyvin ja innokkaasti mukaan, että unohti olevansa kokonaan tekemässä draamaa, mikä alussa tuntui vähän pelottavaltakin. Jokainen sai kokea varmasti onnistumisen elämyksiä ja vahvistusta siihen, että yhdessä tekemällä voi kokeilla turvallisesti jotakin sellaista, josta selviytyy lopulta ihan hyvin, kertoo Sari Toivakka.

Työyhteisön virkistyspäivä voi olla myös oikeasti hauska – sen todistivat atrialaiset. Iltapäivän lopuksi vierailulle saapui vielä Antti Mikkolan roolihahmo Jyväskylästä, betonirakentaja Jyyskä, jonka avulla kerrattiin työyhteisön perusasioita huumorin keinoin: yhteistä perustaa ja unelmia.

Kaikille jäi päivästä sekä ”hyvä ruoka” että takuulla ”parempi mieli”!

Atria 1