Doktum | Maailmassa on reikä – Miina Maasola on poissa
462
single,single-post,postid-462,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

Maailmassa on reikä – Miina Maasola on poissa

09 Hel Maailmassa on reikä – Miina Maasola on poissa

Ystäväni ja kollegani Miina Maasola nukkui pois 8.2.2014. Kuollessaan hän oli 35-vuotias kahden lapsen äiti sekä tunnettu näyttelijä ja kouluttaja.

Tunsin Miinan lahjakkaana, innostuneena ja uteliaana oppilaanani Lahden yhteiskoulun lukiossa.  Miina oli jo tuolloin luova ja uusille asioille avoin. Hän ilmaisi itseään ja syvimpiä tuntojaan mielellään sanoin ja teoin. Muistan luovan kirjoittamisen kurssilta hänen lentävän, sinisen kynänsä. Hänen pitämänään ylioppilaspuhekin poikkesi totutusta: parin kanssa ja räväkällä tyylillä.

Kaikki mahdolliset ilmaisutaidon ja äidinkielen kurssit opiskeltuaan hän lähti toteuttamaan unelmaansa näyttelijäntyöstä Lancaster Universityyn, josta hän valmistui vuonna 2000. Sittemmin olemme voineet valkokankaalta ja tv:stä todistaa, että omien haaveiden seuraaminen kannatti: Miinasta tuli tähti.

Tiemme kohtasivat uudelleen Vaasan näyttelijäaikoina. Doktumiin Miina tuli mukaan 2011. Hän työskenteli kolleganani viestintä- ja ilmaisukouluttajana sekä aloitteli uraansa työnohjaajana, joksi hän olisi valmistunut tänä vuonna. Hän oli kiinnostunut monista asioista: itsetuntemuksesta, valmentamisesta, yhteistyöstä, luovuudesta, työhyvinvoinnista ja oppimisesta. Miinalla oli vahva halu tutkia ihmisyyttä, auttaa toisia ja työntää heitä eteenpäin.

Tehdessämme kirjaamme Itsetunto kohdalleen! sain tutustua Miinaan läheltä. Hän oli uusille ideoille herkästi syttyvä, luova, rohkea ja tuottelias. Hän osoittautui myös tavoitteelliseksi, nopeaksi ja voimakastahtoiseksi. Monista asioista saatoimme väitellä pitkiäkin aikoja. Häneltä opin paljon ihmisenä olemisesta, sen ristiriitaisuudesta – ihanuudesta ja kurjuudesta.

”Kiitos tästä päivästä, sinulla on vielä pitkä ja menestyksellinen ura edessäsi”, sanoi eräs koulutukseemme osallistuja viime syksynä Tampereella. Kouluttaja-Miina valloitti asiakkaat valoisuudellaan, läsnäolollaan ja ammattitaidollaan. Miinalla oli loistava tilannetaju ja hymy herkässä. Hän aisti nopeasti tunnetilojen muutokset ja sai huumorinkin keinoin viestinsä perille. Hän oli valovoimainen, monitaitoinen ja innostava kouluttaja.

Miina oli myös rohkea ja intensiivinen. Hän laittoi mielellään itsensä tilanteisiin, joita moni konkari karttaisi. Kollegana Miina oli luotettava ja kannustava. Hän myös jakoi osaamistaan auliisti muille. Koulutuksiinsa hän valmistautui huolellisesti ja paljon runsaammalla materiaalilla kuin ikinä ehdimme käyttää. Hän myös osasi valaa minuun uskoa, silloin kun se itseltäni jo hiipui.

Miina oli sydämeltään runoilija: lämmin, sielukas ja herkkä. Hän syttyi asioille, tilanteille ja ihmisille nopeasti ja syvästi. Hän etsi elämäänsä jatkuvasti uusia suuntia ja oli sopeutumisen mestari. Miina oli monella tavalla vastakohtani – ja siksi hyvä peilini.

Yhteisinä vuosina, töissä ja toimissa, olen oppinut tuntemaan tällaisen Miinan. Olen ylpeä ja iloinen hänen ystävyydestään.

Haluan nostaa säteilevälle Miinalle elämää kuplivan ja ylitsevuotavan maljan! Olen kiitollinen siitä, että moni unelmasi toteutui. Jatkat elämää lapsissasi, työssäsi ja muistoissamme. Olet palanut kiinni sydämeeni.

Sari Toivakka