Doktum | Ammatti-identiteetin tulta kohentamassa
338
single,single-post,postid-338,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

Ammatti-identiteetin tulta kohentamassa

10 Hel Ammatti-identiteetin tulta kohentamassa

Doktumin valmentaja-kouluttajat Olavi ja Sari Toivakka vahvistivat maatalouslomittajien ammatti-identiteettiä Härmän kylpylässä.  Suupohjan ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen järjestämän kolmen päivän ammatillisen täydennyskoulutuksen osana järjestetty paja tähtäsi siihen, että osallistujat saivat vaihtaa ajatuksiaan arjen työstä.

Tavoitteena oli tutustua kollegoihin, vahvistaa ammatti-identiteettiä ja ryhmähenkeä.  Pajassa pohdittiin ja harjoiteltiin myös vuorovaikutustaitoja: erityisesti lomittajan ja tilanomistajien kohtaamista.

– Kun on hyvä ammatti-identiteetti, selviytyy perustehtävästään ja hallitsee ammattinsa vaativat työtehtävät  sekä tiedon. Ammatti-ihminen tuntee vastuuna, voimavaransa ja rajoituksensa. Hän sisäistänyt myös ammattikuntansa normit ja etiikan, kuvaa työyhteisövalmentaja Sari Toivakka.

– Vahva ammatti-identiteetti syntyy, kun saa onnistumisen kokemuksia, tukea ja mahdollisuuden kehittyä työssään.  On tietysti pidettävä huolta myös terveydestä ja toimintakyvystä, pohtii Olavi Toivakka.

– Unelmia ja haaveita pitää olla! Ne antavat voimaa sellaisillakin hetkillä, kun arjen murheet tahtovat huuhtoa intoa mennessään. Olennaista on osata silloin tällöin tehdä inventaariota: Mikä on minun ammatillinen tarinani? Mihin suuntaan haluan kehittyä? Millaisen roolin olen omaksunut yhteisössäni? Mikä on ammattini merkitys? Mitä tiedän ja taidan sellaista arvokasta, jota muut eivät osaa? Mistä saan voimaa ja tukea?

– Työyhteisön vuorovaikutuskulttuurin merkitys työhyvinvointiin on merkittävä. Toisen ihmisen kohtaaminen on lahja, johon voi antaa vastalahjan. Olennaista on toisen kuunteleminen, kunnioittaminen, keskittyminen, keveys ja kärsivällisyys, sanoo Sari Toivakka.