Doktum | Kohti karismaattista esiintymistä!
311
single,single-post,postid-311,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

Kohti karismaattista esiintymistä!

14 Mar Kohti karismaattista esiintymistä!

– En suostu siihen, etten olisi karismaattinen. En suostu siihen, että en riittäisi juuri tällaisena kuulijoilleni ja katsojilleni, Doktumin kouluttaja Antti Mikkola lataa. – Karismaattisuus on sitä, että uskaltaa julkeasti olla alistumatta esiintymis- ja myyntikikkoihin: uskaltaa olla oma itsensä.

Mikkola on sitä mieltä, että myyvyys ja vakuuttavuus ovat vuorovaikutuksessa sivuseikkoja, jos emme ensin osaa kuunnella oman kehomme viestejä. Elävä, hengittävä ja karismaattinen tapa olla olemassa on jo meissä. Karismaansa pääsee kiinni kuitenkin vasta sen jälkeen, kun purkaa ajattelustaan ja kehostaan esteet: ylimääräisen jännityksen ja epärealistiset odotukset yleisön tai keskustelukumppanin reaktioista.

Mikkola on Teatterikorkeakoulun käynyt näyttelijä-ohjaaja. Kaupunginteattereissa vietettyjen vuosien jälkeen hän perusti teatteriammattilaisten kanssa Tampereelle oman teatteriryhmän, Teatteri Siperian, jossa Mikkola on sekä näytellyt, ohjannut ja käsikirjoittanut. Nyt Doktumin kouluttajana Mikkola käyttää monipuolisia kokemuksiaan esiintymisvalmennukseen.

– Kehollisuus ja kehon viestit ovat olleet minulle niin itsestään selvä osa elävää ilmaisua, että kesti vähän aikaa oivaltaa, ettei se ole kaikille itsestäänselvyys. Ihminen on melkoinen viestin. Esimerkiksi esiintymistään jännittävän kehossa kulkee valtava määrä informaatiota, havaintoja, aistimuksia, ajatuksia, pelkoja ja muita tunteita. Meitä on vuosikaudet opetettu vaientamaan nuo äänet .  Paradoksaalista on se, että mitä enemmän sitä vastustaa, sitä voimakkaammaksi kohina käy.

– Muistan kun alakoulussa opettaja kehotti olemaan katsomatta liikaa yleisöä ja jatkamaan esiintymistä ”vaikka norsu kävelisi näyttämön ohi”, Mikkola nauraa.

– On harhaa, ettei tuo taistelu sisäisiä ääniä vastaan välittyisi vastapuolelle. Ja vaikka kokemuksen myötä oppisikin taitavaksi peittelijäksi ja selviytyjäksi, voi kysyä itseltään, onko se mielekästä tai järkevää. Mielekkäämpää on mennä kohti peittelemättömyyttä: avoimuutta ja karismaattisuutta.

Antti Mikkolan ja työyhteisövalmentaja Olavi Toivakan Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin 16.3. 2012 koulutuspäivässä etsitään kunkin osallistujan omia avaimia karismaattiseen esiintymiseen.

– Laajennamme aikaa ja tilaa sisällämme. Herkistymme kuulemaan näitä sisäisiä impulsseja ja viestejä fyysistenkin harjoitteiden kautta, kertoo Mikkola.

Koulutuksessa opitaan nauramaan tavallemme nähdä ennalta kohtaamistilanteita ja luoda itsellemme paineita ja odotuksia. Löydetään myös keinoja käyttää itse kunkin ainutlaatuista sisäistä maailmaa hyväksi esiintymisessä.

– Erityisen hyvin koulutus sopii myynti-, esimies-, asiantuntija- ja johtotehtävissä oleville, jotka haluavat kehittää itseään, etsiä karismaansa sekä löytää oma ainutlaatuinen tapansa esiintyä ja vaikuttaa, lupaa päivän toinen kouluttaja Olavi Toivakka.